Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2009 23:22 - Не е зле да знаем И това... :)
Автор: sukub Категория: Забавление   
Прочетен: 5053 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 14.10.2009 23:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

*
*
*

Каспийско море   

 

 

image


Каспийско море се смята за най- голямото езеро в света, макар да не е сладководно.Разположено е между северните области на Иран и Русия. Още две държави имат излаз на Каспийско море -Азербайджан и Туркменистан. Каспийският бряг на Иран, с трите крайбрежни провинции - Гилян, Голестяни Мазандеран със своите гъсти гори и оризища, ярко контрастира на сухото, пустинно плато във вътрешността на Иран. Името на морето произлиза от древните каспийци, които живеели в района от Закавказието до западните земи. Хазарск и Хвалинск са създадени от хората, населявали в миналото тези територии, докато Гирганск е създаден от Гирканос -"Страната на вълците". Каспийско море се простира на площ от 750 мили (1 200 км) от север на юг, докато средната му ширина е само 200 мили (320 км.) Общата му площ е по-голяма от тази на Япония.
В Каспийско море са обособени три различно района -Северен, Среден и Южен. Различията между тях са наистина драматични. Северното Каспийско море, което включва Каспийския риф и което е много плитко, представлявайки само един 1% от общата вместимост на водата на Каспийско море. Средната и Южната част съдържат съответно  33% и 66% от общия обем. Северно каспийско море замръзва през зимата, а когато зимата е много студена, лед се образува и в Южната част.

 

 


Горното езеро

 

image


Горното езеро е най-голямото от Големите езера на Северна Америка. На север граничи с Онтарио в Канада и Минесота в САЩ, а на юг с щатите Уисконсин и Мичиган, САЩ. То е най-голямото сладководно езеро в света по площ и третото най-голямо езеро в света по обем. Хората Оджибе наричат езерото Гичигами, което ще рече "голямата вода"
Езерото е било наречено "Superior" или още "Горното езеро" през 17 век от френските изследователи, защото се е намирало над езерото Хюрън. Наричано  е също "Lac Tracy" по време на френския режим, а след пристигането на англичаните е започнало трайно да се употребява името "Горното езеро", тъй като се е знаело, че има едно долно и едно горно езеро.

 

 

 

Виктория

image


Езерото Виктория е най-голямото от езерата в Африка, а също е и най-обширното сладководно езеро в света. Част е от територията на три африкански държави - северната част се намира в Уганда, южната - в Танзания и част от североизточната - в Кения. Езерото заема обширна падина близо до Екватора, между Източните и Западните рифови долини.
Бреговете му са силно назъбени като има много острови вътре в него, някои от които, особено групата от острови Сессе, са известни с красивите си пейзажи, курортите и природните си забележителности. В близост до езерото има няколко крайбрежни градове каквито са Кисуми (Кения), Ентебе (Уганда), Букоба, Муваназа и Мусома(Танзания). Те са свързани помежду си с мореплавателни канали и с градовете до Индийския океан с железопътна линия.

 

 

 

Хюрън

 

image


Хюрън е третото по големина езеро по обем - 850 кубични мили. Дълбочината му е 59 метра, а максималната е 229 м. Разположено в близо до Торонто, Лондон, Сарня и границата на Канада със САЩ. Селищата по брега на Хюрън са скрити  между земеделски полета и бреговите ивици. Пойнт Кларк, Кинкардайн , Пейсли, Порт Елгин Саутхемпътн предлагат голямо разнообразие от възможности за забавление за своите посетители - плажове, пазаруване, плуване, плаване с лодка и каквото се сетите още. Хюрън е главната връзка между Големите езера. В него се стичат притоци от Мичиган и Горното езеро, както и много други. Езерото е назовано на племенния съюз на Уиандот (Wyandot; също и Хюрънен). В него е разположен  най-големият вътрешен остров на Хюрън -Манитоулин (Manitoulin).

 

 


Мичиган

 

image


Езерото Мичиган е едно от Големите езера в Северна Америка. Намира се на 176 метра надм. височина, а площта му е 57.800 kmІ. Максималната дълбочина е 281 m. Дължината му е 494 km, широчината - 190 km, а бреговата е 2646 km. Като единствено от петте езера Мичиган е разположен изцяло в САЩ. Граничи с няколко щата: Индиана, Илиноис, Уисконсин и Мичиган. Името Мичиган идва от индианското му наименование миши-гами (mishi-gami), което на български означава Големи води. На него е кръстен и едноименният щат. На север езеро Мичиган се свързва с езерото Хюрън чрез пролива Макино, а бреговете му са единствените в света, на които човек може да открие камък Петоски.

 

 

Аралско море

image

Аралско море е голямо безоточно езеро в Централна Азия. Разположено е между Казахстан на север и Каракалпакстан, автономен район в Узбекистан, на юг. Името му се превежда като "Морето ма островите", тъй като в него има над 1 000 острова на хектар. В момента има три езера в Аралския воден басейн - Северно Аралско море и източните и западните басейни в Южно Аралско море. Днес морето е силно замърсено заради индустриалните проекти, тестването на оръжия и отичането на води със съдържание на тор.



 

Танганайка

image

Измежду веригата от езера на дъното на Западно-Африканската рифова долина, Танганайка е най-забележимото заради  необичайната си дължина от 670 км. по притежанието  от север на юг и дълбочина от 1, 470 м. То е второто по големина африканско езеро и второто най-дълбокото езеро в света след Байкал. Танганайка е едно от най-древните езера, което е причината за множеството характерни за района организми, към които спадат изумително цветните риби  цихлиди.

image

 


 

 

 

Грейт Беър

image

Езерото Грейт Беър е най-голямото езеро в Канада, третото по големина в Северна Америка и седмото по големина в света. Разположено е на Северния полярен кръг между 65 и 67% северна ширина и 118 и 123 градуса южна дължина в регионите на Форт Смит и Инуви. Площта му е 12, 300 квадратни мили, а максималната дълбочина около 446 метра. Езерото, което през осем месеца от годината е сковано в лед, е дълго 190 мили и е широко 110 мили. На запад преминава в река Греат Беар, която се влива в река Макензи.Тъй като температурата на водата никога не достига 52 °F, езерото остава толкова бистро, че човек може да вижда на дълбочина до 100 фута.

 

image

 

 

 

 

Байкал

image

Намира се югоизточен Сибир на границата между Иркутска област и Република Бурятия и е най-старото езеро в света(на 25 милиона години) и най-дълбокото (1, 700 м.) в света. Общото количество на водите му представляват 25% от сладководните течащи води на планетата. Известно като "Галапоагос на Русия" неговата възраст и изолираност са причината тук да съществува една от най-богатите и най-необичайните сладководна фауна, която има необичайна стойност за еволюционната наука. В Байкал са регистрирани досега 2 630 вида растения и животни, 2/3 от които се срещат единствено в този водоем (ендемични видове). Най-характерна е може би нерпата (Phoca sibirica), която е и единственият вид сладководен тюлен.

 

 

 

 

Малави

image

Малави е третото най-голямо езеро в света, То е тропически рай със своите палмови , мангови, авокадови дървета и бананови храсти по бреговете му. Искрящо сините му води създават отлична атмосфера за плаване с кану, а калейдоскопа от цилхиди прави гмуркането незабравимо изживяване. Езерото е включено в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО.

 
image


Копнато някъде от компа, барбар с правописните му грешки! :))))))) Но си струва!




Гласувай:
9



1. cloudoflove - Страхотно! :) Поздрави
15.10.2009 10:31
Страхотно! :) Поздрави
цитирай
2. vselena777 - ей...
15.10.2009 12:28
страхотен и великолепен постинг, чудя се защо толков амного хора са го посетили и разгледали и нито 1 нее писал.....Поздравления отново - много неща научих и се нагледах на красоти - благодаря ти :)))
цитирай
3. gothic - Хубав постинг,
15.10.2009 15:22
но ще внеса известна корекция. Малави (Няса) не е третото по големитна езеро в света. То е третото в Африка (след Виктория и Танганика). Всъщност, трето по големина в света наистина е, но сред тектонските езера (след Байкал и отново Танганика)...
цитирай
4. анонимен - гочУ-постинга е чудесен!
15.10.2009 16:55
Само един въпрос:Какво е камък петоски!?
цитирай
5. sukub - :)
17.10.2009 11:12

Поздрави и от мен, cloudoflove... Ела пак! ;)
цитирай
6. sukub - :)
17.10.2009 11:14

Красотата е в теб, vselena777!
цитирай
7. sukub - Ясно!
17.10.2009 11:15

Мерси, gothic! :)
цитирай
8. sukub - гочУ...
17.10.2009 11:21

Прочутите камъни „Петоски” от езерото Мичиган са коралови фосили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sukub
Категория: Забавление
Прочетен: 652817
Постинги: 138
Коментари: 321
Гласове: 629
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930