Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2009 19:50 - Дали се завърна наистина!?
Автор: sukub Категория: Забавление   
Прочетен: 1305 Коментари: 0 Гласове:
3



*
*
*

Космическия телескоп на НАСА - „Хъбъл”  започна оперативна дейност след близо три месеца тестване на новите си инструменти инсталирани през май 2009. След няколко месеца ревниво пазене НАСА най-после публикува първите снимки заснети от телескопа.

За да видите снимката в пълен размер - щракайте върху нея.

NGC 6302 или планетарната мъглявина „Пеперуда”:

image

Този небесен обект силно прилича на пеперуда  разперила крила. Крилата и са съставени от загрят до 20 000 градуса по Целзий газ, който се разпръсква в околното пространство със скорост от около милион километра в час.
В центъра на пеперудата се крие умираща звезда. Някога тя е била пет пъти по-голяма от Слънцето, но преди около 2200 години е изхвърлила външната си обвивка  освобождавайки поток от ултравиолетова радиация, която кара изхвърления газ да свети.

Този обект се намира приблизително на 3 800 светлинни години от земята в съзвездие „Скорпион”. Обекта е широк около две светлинни години. Звездата в центъра на мъглявината не се вижда пряко, защото е заобиколена от плътен газообразен пръстен. Температурата на повърхността на звездата е около 220 000 градуса по Целзий, което я прави най-горещата позната ни звезда в Млечния път.

Изключително детайлната снимка на Хъбъл  разкрива сложната история на създаването на този обект. Първоначално звездата е еволюирала в огромен червен гигант с диаметър от 1.4 милиарда километра. След това звездата се е свила, като е изхвърлила външната си обвивка на две части. Около екватора материала е изхвърлен при по-ниска скорост – около 30 000км в час. Това създало тъмния пръстен под формата на поничка в центъра на обекта. Перпендикулярно от центъра е катапултиран останалия материал, при много по-висока скорост. По-късно, когато звездата се свивала и загрявала бързите слънчеви ветрове от заредени частици пътуващи с повече от 3 милиона километра в час са набраздили допълнително изхвърлените газове и допълнително са оформили мъглявината.

Квинтета на Стефан – компактна група на Хиксън 92:

image

С името Стефан Квинтет, са обозначени група от пет галактики близо една до друга. Все пак името е малко подвеждащо. Последни изследвания показват, че един от членовете - NGC 7320 в горния ляв ъгъл, е всъщност галактика, която е седем пъти по-близо до Млечния път от колкото останалите обекти.

Три от галактиките имат размити форми, което е доказателство за скорошно взаимодействие с други галактики.

Снимката е комбинация от видима и инфрачервена светлина. Цветовете проследяват възрастта на звездната популация и показват, че звездите са създавани на групи в различни епохи.

Обектите в тази група са - NGC 7319 / горе в дясно/ спирална галактика с уникални ръкави, които следват почти 180 градусова извивка. Червените петна в галактиката са по-гъсти купове от хиляди звезди. По часовниковата звезда е двуядрена галактика. Всъщност това е обект съставен от две сблъскващи се галактики - NGC 7318A и NGC 7318B. Сините петна са купове от млади и силно светещи звезди. Тези звезди са на по-малко от 10 милиона години и много от тях все още не са издухали своите родилни газови обвивки.

NGC 7317 / долу в ляво / е нормално изглеждаща епилептична галактика,  която почти не е засегната от взаимодействията.

Силно контрастираща с тези галактики, е галактиката джудже - NGC 7320 / горе в ляво /. Според последните изчисления тя е на около 40 милиона светлинни години от Земята, за разлика от останалите от квинтета – 290 милиона светлинни години.
Галактически куп - Абел 370:

image

Новата камера на Хъбъл успя да проникне на близо 5 милиарда светлинни години и засне интригуваща снимка на галактическия куп Абел 370. Той е първия куп, в който астрономите са срещнали феномена – гравитационна леща предвидена от Айнщайн. При нея галактиките в клъстера огъват пространството, чрез гравитационното си поле, и по този начин изкривяват светлината, която пристига от галактиките за купа. На снимката това се вижда от разпънатите като арка по-задни галактики.

Галактическите купове са най-масивните познати ни обекти във вселената. По масивните купове могат да съдържат от по 1000 галактики и между галактичен нагорещен газ. Подобни купове са капсулирани заедно от гравитацията на малко познатата ни тъмна материя.

Спирална галактика - NGC 6217:

image

Това е първия небесен обект заснет от „Хъбъл” след ремонта. Галактиката се намира на 6 милиона светлинни години от нас в съзвездието Ursa Major.


Тагове:   наистина,   дали,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sukub
Категория: Забавление
Прочетен: 655247
Постинги: 138
Коментари: 321
Гласове: 629
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930